18.02.2020

Що таке з'єднувач імпоста у вікні?
Чому покупець вікон має знати про з'єднувач імпоста

З’єднувач імпоста — це внутрішній елемент кріплення у вікні з кількома стулками. Він візуально непомітний, але впливає на міцність та енергоефективність вікна. Що собою являє з’єднувач імпоста і чому покупцеві вікон важливо розуміти, який вид кріплення використовується в конкретній комплектації вікна, розбиралися разом з фахівцями VivoTech.


Види з'єднувачів імпостів

Чому металевий з'єднувач краще за пластиковий Чому покупцеві важливо знати про кріплення імпоста. Для початку з'ясуємо, що таке сам імпост. Імпост (перегородка) — перемичка, яка розділяє вікно на частини. Присутній у вікнах з декількома стулками. Через особливості конструкції вікна найбільші вітрові навантаження припадають саме на імпост, тому імпост є статично навантаженим елементом вікна.


image image

Приклади з'єднувачів імпоста з ущільнювачем компанії VivoTech Фото: VivoTechЧому покупцеві важливо знати про кріплення імпостаЗаміна вікон відбувається не частіше, ніж раз на 15-20 років і вимагає чималих інвестицій. Сьогодні в Україні відбувається заміна звичайних пластикових вікон на енергоефективні. Це продиктовано високими цінами на комунальні послуги та необхідністю економити енергію, а також некомфортними умовами при недостатньому рівні опалення.


Вікно — конструкція, і кріплення імпоста є одним з компонентів, який відіграє роль в її енергоефективності. Практика показує, що навіть якщо вікно складається з енергоефективних компонентів, одна щілина може звести нанівець всі зусилля з енергоефективності.


Навіть такий малопомітний елемент, як з'єднувач імпоста, може виявитися ключовим при виборі вікна. Навіть більше, замінити його без демонтажу вікна практично неможливо.

При купівлі вікон звертайте увагу на такі компоненти, які безпосередньо впливають на енергоефективність:
  • Склопакет — вибирайте двокамерний, шириною від 40 мм з двома енергоефективними шарами і заповненням інертним (аргон, криптон).
  • Вид дистанційної рамки («дистанції») в склопакеті — у продавця теплу дистанцію.
  • Вибирайте міцне металеве з'єднання імпоста (п'яти), якщо вікна мають два і більше склопакетів.
  • Вид монтажу — вимагайте теплий монтаж згідно ДСТУ.

Установка енергоефективного вікна, яке має всі необхідні компоненти, щоб забезпечити енергоощадження протягом строку служби вікна, дозволить знизити енергоспоживання будинку або квартири й економити на комунальних платежах.
https://okna.ua/ua/library/scho-take-zyednuvach-imposta-u-vikni