18.10.2020

На нашому YouTube-каналі вийшло інтерв'ю з Олександром Бузовим, маркетинг-директором ViVoTech.

Денис Давидов і Олександр говорили про просування бізнесу, креативність і маркетинг для з'єднувачів імпоста.

 

Подивитися його можна тут.

 

Або ознайомитися з текстовим варіантом: 

Денис: Всім добрий день, мене звати Денис Давидов. Я директор і співвласник компанії ViVoTech. Сьогодні ми вас познайомимо ближче з нашим директором з маркетингу Олександром Бузовим. Саша, Привіт.

Олександр: Привіт, Денисе.

Денис: Саша, опиши свою роль в компанії ViVoTech.

Олександр: Зараз можна говорити про упаковку бізнесу. Сьогодні я бачу свою роль як пакувальник. Коли я приходив в компанію, бізнес працював, обладнання було, виробництво, продукт і клієнт був. Моє завдання зараз до цього всього додати оболонку і форму, сформувати бренд, кінцеве пакування продукту, комунікацію з клієнтом, комунікацію всередині компанії. І зрозуміти, які цінності у компанії, що ми транслюємо у зовнішній ринок, що залишаємо усередині компанії. Як ми розвиваємося і як ми рухаємося. Другу роль я називаю патімейкер, це робота всередині компанії з колективом. Мені особисто дуже подобається працювати з людьми всередині компанії, приводячи їх до маркетингу, показуючи їм, як працює реклама, як вона створюється, навіщо вона потрібна, як вона впливає на продаж. І цей процес залучення дуже цікавий.

Денис: А чим тебе зацікавив саме ViVoTech як компанія, щоб прийняти пропозицію бути частиною цієї команди?

Олександр: Першим вирішальним фактором була математика. Я люблю математику, бізнес ViVoTech дуже структурований і чіткий, компанія виробляє продукт, його можна порахувати, у компанії є конкретні клієнти. Ринок, де працює компанія, щорічно міряється декількома способами: це і консалтингові компанії, виробники віконної продукції, екструдери, ми міряємо на 3 компанії. Відповідно все зрозуміло, продукт зрозумілий, у продукту немає продуктозамінника, ми конкуруємо всередині компанії виробника на українському ринку, ми розуміємо за кого ми боремося, розуміємо, скільки нам потрібно зробити, продати, кого ще залучити. Таким чином ми можемо зрости в майбутньому. Друге - це логіка. Процеси всередині компанії логічні, зрозумілі. Коли відбувається процес прийняття рішення, він базується на математиці і логіці. Коли ми всередині компанії домовилися про щось, то ті рішення, які ми далі просуваємо, вони вже йдуть в тому первинному факторі, який ми визначили. Якщо я згадаю точку входу в компанію, то починали ми далеко не з маркетингу. Ми починали з того, що визначили, де ми знаходимося на поточний момент, які у нас показники, хто наші клієнти, як ми можемо рости і розвиватися. І ми визначили, яка у нас в перспективі можлива частка ринку і розвитку. Ця перспектива - це третій фактор, який зацікавив мене працювати всередині компанії.

Денис: 2020 рік - це великий шторм, який мало хто прогнозував. І всі бізнеси, не тільки України, але і світу в цей шторм потрапили. Які рішення ти як директор по маркетингу ViVoTech вважаєш найрезультативнішими в перше півріччя 2020 роки?

Олександр: Ми сформували гіпотезу, як тільки почали працювати, що кінцевому споживачу вікон, конкретно сім'ї, мамі, татові, хто замовляє вікна додому, дуже важливо знати, який у вікні стоїть з'єднувач імпоста, тобто ми були впевнені, що це впливає на вибір вікна, рекламації. Ми запустили ряд активностей, спрямованих на популяризацію інформації, на навчання кінцевого споживача, що таке з'єднувач імпоста, для чого він потрібен, як відрізняється. В результаті ми зрозуміли, що кінцевий покупець вікна не зацікавлений в цій інформації. В результаті рекламної компанії ми стали отримувати запити від кінцевих споживачів на виробництво вікна. Ми зрозуміли, що наш посил прочитали, але не зрозуміли. На поточний момент правильним і єдиним правильним рішенням є те, що ми концентруємося на роботі з кінцевим виробником вікна, ще паралельно з рішень і дій: у компанії був сайт, але в момент, коли я прийшов в компанію, вже були подані документи на отримання торгової марки. Ми отримали торгову марку і запустили новий сайт компанії на новому домені ViVoTech.ua. Зараз ведеться робота по наповненню його українською версією, це другий важливий фактор, рішення, яке було прийнято в першому півріччі. І третє, це збір повного каталогу артикулів, які випускає компанія. На поточний момент в асортименті понад 30 артикулів і 10 брендів профільних систем, це найбільший показник в Україні. Аналогів компанії ViVoTech в Україні немає.

Денис: У нашому бізнесі звітні періоди виміряються не календарними роками, а в період з липня по липень, так звані сезони. Зараз почався новий сезон 20/21, які завдання перед тобою стоять на цей звітний період?

Олександр: Найголовніше завдання - це закріпити той імідж, який ми вже встигли сформувати. За останній рік ми сформували у нашого клієнта стійкий імідж того, що ми компанія №1 в з'єднувачах імпоста, ми розробляємо класний продукт, не побоюся цього слова, він піднесений до ікони, в рамках чогось святого і над цим продуктом працює щодня багато людей. Починаючи від конструкторського бюро, яке розробляє з'єднувачі імпоста і закінчуючи продажниками, які забезпечують продаж. Плюс процес пакування, маркетинг. І найважливіше в цій процедурі - це процес роботи з рекламаціями. Так, як працює з рекламаціями ViVoTech, не працює ніхто. Кожна інформаційна подія, яка з'являється від клієнта, інфопривід, що в деталі є барк, недоліки, все це розбирається на молекули. Виїжджає команда оперативників, бригада технологів, яка розбирає цю проблему на виробництві у клієнта. Моя задача в 2020 році - це закріпити поняття лідера, що ніхто крім нас, ніхто такого більше не зробить. Закріпивши це поняття, ми збільшимо відрив від конкурентів, відповідно буде налаштована лідогенераціі, тобто потік нових клієнтів в компанію. У цьому новому звітному періоді ми запустимо велику кількість нових артикулів для широких профільних систем класу еліт з монтажною шириною від 76 до 92 мм. Це будуть абсолютно нові артикули для українського ринку, під них ми будемо будувати нову комунікацію, рекламні матеріали. Будемо виводити нові продукти на ринок.

Денис: Ти знаєш, що я як керівник, одним з найголовніших своїх завдань ставлю формування команди, мікроклімат, єдиновекторність. По роботі поговорили. Які у тебе захоплення в житті?

Олександр: Не знаю, чи можна назвати сім'ю захопленням, але для мене сім'я на першому місці. Це джерело сили, натхнення, радості і всього того, що може наповнювати моє життя, окрім роботи. А на другому місці - це спорт, останнім часом я максимально часу приділяю бігу. За планом підготовки, який йде зараз, це виходить в тиждень близько 5-6 годин, я витрачаю на біг. Я люблю експериментувати з новими видами спорту. Останнє SUP, в зимовий час - сноуборд. Плюс ще навчання і самомотивація, самовдосконалення. Це все те, що надихає і мотивує.

Денис: Одразу повернемося до практичності. Як твої захоплення допомагають в бізнесі?

Олександр: Під час бігу у мене є час побути собою, я можу подумати, можу щось подивитися, вивчити, подкаст, аудіокнига, YouTube. В процесі пробіжок у мене часто з'являються нові ідеї, які одразу можна голосовим повідомленням відправити тобі або ще кому-небудь, або просто на диктофон записати, а потім повернутися до цієї ідеї і спробувати її розшифрувати і зрозуміти, потрібна вона чи не потрібна. Якщо ми говоримо про нові захоплення, то кожен новий вид спорту впливає геометрично на кількість друзів, які у мене з'являються. Підготовка до напівмарафону наприклад, це групова підготовка, де бере участь 10-15 осіб. З 3-5 я чітко знаю, що з ними потоваришую і у мене з ними продовжувати подальші відносини. Дуже часто це люди бізнесу, власники, топ-менеджери, директори, маркетингові директора.

Денис: Останні 2-3 роки спостерігається світовий тренд на саморозвиток, на навчання, цей тренд задають найуспішніші. Вчаться ті, хто вже має величезний досвід, досягнення та інше. Навіть люди рівня Джеффа Безоса, Ілона Маска, постійно в навчанні. Який формат обираєш ти і з якою інтенсивністю?

Олександр: Відразу відповім на питання про інтенсивність - це кожен день. Просто формат навчання може бути різний. Це може бути аудіо саммарі книги 15-20 хвилин, це може бути текстове саммарі по книзі, або реальне читання книги. Я віддаю перевагу електронним варіантам і дуже рідко читаю паперовий. Але читання паперової книги виходить найтривалішим етапом, на який треба приділяти час. В середньому це 40 хвилин в день. І YouTube, перегляди, подкасти.

Денис: Ми всі намагаємося розвиватися у своїй професії і кар'єрі, як професіонали на обраному шляху, але не можна не надихатися тими, хто вже досяг більшого ніж ти, хто топ 3 маркетологи зараз, які тебе надихають?

Олександр: Це Андрій Федорів, Ігор Манн і Гаррі Войнарчук. Останній особливо цікавий тим, що він реально екстравагантний, у нього дуже різкі висловлювання, він не соромиться у висловлюваннях, називає речі своїми іменами, плюс у нього величезна безліч форматів, від коротких 3-5 хвилинних аудіо, до часових відео. Єдина складність, його потрібно дивитися в оригіналі, бо не одні субтитри і переклади не зможуть перевести його емоцію, передати те, що він хоче сказати насправді.

Денис: Соцмережі поглинули світ, немає нікого, хто не користується Фейсбуком, інстаграмом, Телеграмом. На кого підписаний ти, кого читаєш регулярно, постійно або епізодично. Чиї пости ти не пропускаєш?

Олександр: Раніше я вибирав політику, та ставив в пріоритети публічних особистостей, щоб вони першими траплялися у мене в стрічці, але потім пішов з цієї практики, бо їх стає дуже багато. Конкретно сказати, що я за кимось стежу, немає, але то інформаційне поле, яке я навколо себе сформував, де я відстежую того ж Федоріва, Дубілета, Хмельницького, Ілона Маска, інформаційні новинні ресурси ВВС наприклад, які видають новини в стислому форматі, де я з перших 3 речень можу зрозуміти, чи варто читати чи ні.

Денис: У нас у всіх є сильні і слабкі сторони. Ти можеш виділити якесь уміння або одну компетенцію, яка приносить максимальний результат у твоїй діяльності?

Олександр: Я би повернувся до питання про натхнення і спорт, і зробив невелику ремарку, що я буквально недавно подумав про те, що я вибираю ті види спорту, які не є командними, біг, сноуборд, SUP, велосипед. Це ті види спорту, де ти можеш не прив'язуватися ні до кого, ти сам сів, поїхав, поплив, як захотів, але при цьому у тебе є величезна можливість розбавляти свої активності іншими людьми, можеш домовлятися, з ким-то бігати, спілкуватися в клубах, робити групові заїзди і запливи. Я це кажу щодо комунікативності. Я вважаю, що найперше і важливе вміння - це комунікація. Відповідно на базі комунікативних навичок у тебе буде розвиватися нетворкінг. Я при спілкуванні з людьми завжди намагаюся з'ясувати, чим я можу бути їм корисний, тобто в першу чергу я, а не вони для мене. Мене це дуже драйвить, коли ми знаходимо точки дотику і я потім можу бути реально корисний людині, причому я ніколи не намагаюся отримати щось у відповідь. Якщо я можу - я допомагаю, якщо мені нічого не треба, то я продовжу допомагати людині. Ще з навичок - це креативність. Мені сподобалося одне визначення, що креативність - це навик пошуку нових взаємозв'язків. Це для мене на сьогодні є самим класним визначенням креативності. Мені подобається конкретно шукати взаємозв'язок між тим, що вже створено, і тим, що потрібно придумати, для кого, як, якими способами і потім запустити це в життя.

Денис: Спасибі за відвертість. Я радий, що ти з нами. Я хочу сказати від себе як від керівника, що за нашим продуктом, цим з'єднувачем стоїть величезна робота команди. Коли ми з партнерами обговорювали в якому сегменті ми працюємо, чи це B2B, B2C, B2G в майбутньому, ми вибираючи вектор позиціювання, визначаючи стратегію і так далі, вирішили, що не будемо працювати ні в одному з цих сегментів, а будемо працювати в Р2Р люди для людей, в нашому продукті беруть участь люди, які дорожать своєю роллю в команді ViVoTech. Я можу пообіцяти від імені бренду, що наша команда буде намагатися запускати нові проекти. Пробувати розробляти нові з'єднувачі, пробувати придумувати якісь маркетингові активності, нові умови співпраці. Щось у нас буде виходити, а щось ні, але я вам гарантую, ми з цього шляху не зійдемо. Ми все робимо для вас, щоб споживач вікна насолоджувався конструкцією, був у безпеці і радий був тією цінністю, яку йому приносить вікно. Дуже дякую за увагу, ми вдячні що ви користуєтеся нашим продуктом. Правила YouTube одні для всіх, підписуйтесь, ставте дзвіночок. Ми обіцяємо радувати якісним контентом.